Szigetvár

Szigetvár és a szigetvári vár

Szigetvár és a szigetvári vár

A szigetvári vár 1566 óta  Zrínyi Miklóssal, a hős várkapitánnyal, és a várat védő  magyar és horvát katonáival a török elleni küzdelmek jelképévé lett.

Buda eleste után az akkori  vár úr, Török Bálint török fogságba esett. Ezt követően családja Szigetet átadta a királynak.

 

A Szigetvári Várat folyamatosan építették, erősítették az egymást váltó várkapitányok. Horváth Márk által vezetett erősítés volt a legjelentősebb, aki az első nagyszabású török támadást 1556-ban kivédte , de a vár nagy károkat szenvedett. Zrínyi Miklós várkapitány idejére esik a török elleni nagyarányú felkészülés. Zrínyi, katonáival szembeszállt a pusztító túlerővel, alig 2500 emberrel hű maradt: életük végéig védik Szigetet.

A több egységből álló, a környék mocsarából  kiemelkedő erődítést 1566 nyarán támadta meg Szulejmán szultán utolsó magyarországi hadjárata során több mint 50.000 kitűnően felszerelt katonájával. A végcél nem a “vakondtúrás” – így nevezte a török Szigetet -, hanem Bécs elfoglalása volt, Szulejmán egy életen át dédelgetett ifjúkori álmának megvalósítása. A török körülvette Szigetet és sorba elfoglalta a várakat. Elsőnek az Újvárost, majd az Óvárost és a Külső Várat. A mocsár vizének lecsapolásával megpecsételődött a vár sorsa.

A szigetvári vár a törökök ostromát Zrínyi Miklós kapitánysága alatt 33 napig állta. Zrínyi Miklós itt halt hősi halált vitézeivel. A csatában meghalt hősök hazaszeretet, hősiességet tanúsítottak, megérdemlik a megemlékezést.

A szigetvári vár telefonszáma: 72/311-442, 20/238-9131

Bővebb információk a szigetvári várról>>

Belépőjegy árak:
Gyermek 6 éves korig: ingyenes
Diák, nyugdíjas: 500 Ft/ fő
Felnőtt: 800 Ft/ fő

 

 

 

Szigetváron török emlékház, török-magyar emlékpark, gyógyfürdő található.
A szigetvári kirándulás csatolt programja lehet az ormánsági kirándulásnak.
Szigetvár Harkánytól 50 kilométerre található.

Frissítve 2015.11.17. Ametiszt Hotel Harkány