Ormánság

Kirándulás az Ormánságba

Az Ormánság Magyarország dél-nyugati részén, Harkánytól délre a Dráva folyó mentén, nyugatról részben Somogy megye között elhúzódó tájegység, a Duna-Dráva nemzeti park része.

Északi és keleti természetes határa nincs, a táj körülhatárolása a sajátos fõkötõ és szoknyaviselet alapján történt. Területe jellemzõen sík, nagy része a Dráva folyó árterületéhez tartozik. Ezekbõl a vizes területekbõl kiemelkedõ dombokra, az ú.n. “ormákra” épültek a falvak, innen származik a térség neve.

A kistérséget határmentisége elzárta a gazdasági fejlõdés gyors folyamataitól, ugyanakkor ennek révén megõrizte táji, természeti, néprajzi, építészeti értékeit.

Az Ormánság növény- és állatvilága igen gazdag. Egyes helyeken ritka és gazdag populációk élnek. A Dráva folyó mentén húzódó növényzet, a fűz- és nyárligetek, a tölgy- kõris- és szilfaligetek igen érdekesek mind látvány, mind pedig természetvédelmi szempontból.

Az Ormánság református templomai különös értékeket képviselnek. Gazdagon festett, kazettás mennyezeteik tudnak újat mutatni, elgondolkoztatni.

A kórósi templom a magyarországi kazettás templomok egyik legértékesebbje.

Ajánljuk a drávaiványi, kórósi, adorjási református templomokat.
A templomok látogathatóak. Kulcsot a templomnál megjelölt címen lehet kérni.

Az alábbi telefonszámokon előre lehet érdeklődni.

Drávaiványi:73/480-309

Kórós:  Bejelentkezés és idegenvezetés 30/399-4486
Nyitva : egész évben minden nap 10-16 óráig
Kóróson kirándulóút is található, ahol mangalica sertések bemutató tenyészete és vegyszermentes zöldség és gyümölcs termesztési bemutatója is látogatható.
www.koros.hu

Adorjás: 73/ 496-032

 

Sellyén található a Kiss Géza Ormánság Múzeum. A múzeum néprajzi, tárgyi emlékeket mutat be.

Címe: Sellye Köztársaság tér 6. 20/240-5249