A harkányi gyógyvíz összetétele és részletes bemutatása

Milyen hatása van a  harkányi gyógyvíznek?

A víz gyógyhatásai:

  • értágító
  • görcsoldó
  • kötőszövet- és izomlazító
  • fájdalomcsillapító

A harkányi gyógyvíz összetevői, összetétele:

Nátrium 160 mg/l
Kálium 15 mg/l
Ammónium 2,9 mg/l
Kalcium 53,4 mg/l
Magnézium 20 mg/l
Kationok 251,3 mg/l
Klorid 108 mg/l
Bromid 0,40 mg/l
Jodid 0,13 mg/l
Fluorid 1,1 mg/l
Hidrogénkarbonit 525 mg/l
Szulfid 13 mg/l
Foszfát összesen 0,1 mg/l

A harkányi gyógyvíz átlagos feltörési hőfoka 62 C°.

A harkányi gyógyvíz kémiai összetétele alapján a kénes gyógyvizek családjába tartozik. Ásványi sók, ionok, carbonyl-sulfid, hydrogén sulfid, szulfát, bróm, fluorid és még más anyagok teszik gazdaggá, gyógyászati szempontból gyógyvízzé a harkányi gyógyvizet.
Gyógyhatását a 2 vegyértékű kénvegyület a karbonylszulfid (COS) adja, mely gáz formában, vízben oldott állapotban, nyomás alatt van. A harkányi gyógyvíz feltörésekor nyomás alól felszabadulva bomlani kezd és felszabadul a kénhidrogén-gáz. Ez adja a harkányi gyógyvíz jellegzetes illatát.
A harkányi gyógyvízből felszabaduló elemi ként tartalmazó gáz buborékok jól láthatók a gyógyvíz medencékben is.
A harkányi gyógyvíz alkotóelemei jól felszívódnak bőrön át és belélegezve egyaránt. Ez az aktív felszívódása 150-szeres a négyvegyértékű kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben. A harkányi gyógyvíz ettől különleges.

Mire jó a harkányi gyógyvíz?

Izületi , reumatikus panaszokra:

Szervezetünkben, az ízületi porcok felépítésében fontos szerepet játszanak a 2 vegyértékű kén vegyületek. A mozgásszervi betegek 90%-a degeneratív ízületi- és gerincbántalmakban szenvednek. Elsősorban a teherviselő ízületek: csípők, térdek, bokák üvegporcai mennek tönkre. Mechanikai túlterhelés (nagy testsúly, sérülések), fokozott klinikai tünetekben –fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság – nyilvánul meg. A porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában jut fontos szerephez a szervezetbe jutó kén, amely bizonyítottan be is épül a porcokba. Ez a harkányi gyógyvíz kémiai hatása.

A porcokban a chondroitin-szulfát csökkenés hatására végtagízületi kopások alakulnak ki. A chondroitin-szulfátot a kénes harkányi gyógyvíz segít pótolni.

Ezen kívül részt vesz még a gyógyításban: a harkányi gyógyvíz felhajtóereje, a hidrosztatikai nyomás, amelynek révén a vízben csökken a testsúly, azaz a teherviselő ízületek terhelése, valamint a hőhatás.

Harkány nemcsak a mozgásszervi betegségek kezelésébe nyújt segítséget.

Nőgyógyászati gyulladások, meddőség:

Klinikai vizsgálat által készült megállapítás:

harkányi kénes gyógyvíz nőgyógyászati megbetegedéseknél, ezen belül is

  • a meddőség egyes formáiban,
  • az endometriosis kiegészítő kezelésében,
  • a legkülönbözőbb eredetű chronikus kismedencei gyulladásokban és
  • összenövésekben, kismedencei fájdalmakban (chr. PID), valamint
  • a menopauza okozta társult betegségek kiegészítő kezelésében

a betegeknél gyógyító, jótékony hatást fejt ki.

Forrás: http://www.harkanykorhaz.hu/upload/antsz_nogyogy.pdf

A harkányi gyógyvíznek gyógyító hatása van a nőgyógyászati gyulladásokra is. Megszűnhet a gyulladás okozta sterilitás.
Régebbi vizsgálatok szerint az itt kezelt steril nők 30%-a esett teherbe.

Nemrég szállodánk vendége volt egy házaspár, akik több orvosi kezelést kipróbáltak, de a feleségnek nem sikerült a teherbe esnie. 30 év után jöttek vissza, mert úgy gondolják, hogy Harkány és a harkányi gyógyvíz segített nekik. Most 29 éves a fiúk.

Psoriazis – pikkelysömör kezelés:

A harkányi gyógykórház kutatásai során a psoriazis kerelésében is sikereket értek el.

A klinikai vizsgálatok igazolták az önmagában vagy más terápiás modulokkal kombinálva

alkalmazott harkányi gyógyvíz fürdő terápia kedvező hatását a bőrtünetek csökkentésében.

Forrás: http://www.harkanykorhaz.hu/upload/antsz_borgyogy.pdf

Fontos tudni, hogy a psoriazis betegség nem fertőző.
Gyógyvizes kezelése egy stádium után külön gyógyvízkádakban javasolt.

Gyógyvizes ivókúra

A harkányi gyógyvíz belső, ivókúra jellegű alkalmazása magában, illetve a külső gyógyvizes kezelések kiegészítéseként is használható, utóbbi esetben az ivókúra révén az ásványanyagok és a kén hatékonyabban szívódnak fel a szervezetben, ami akár a gyógyulást is felgyorsíthatja. A harkányi gyógyvíz összetételének köszönhetően javítja az emésztést, fokozza az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást és a vércukor szintet, beépül a porcokba, megelőzi az érelmeszesedést, illetve értágító hatással is bír. Ezeket a kedvező hatásokat az ivókúra során is megtapasztalhatjuk.

A gyógyvizek ivókúraként való alkalmazásának is megvannak a szabályai, így abszolút ellenjavallatot képeznek a daganatos megbetegedések, valamint valamennyi szervi és ízületi megbetegedés heveny állapota. A kúra alkalmazásához feltétlen kérje ki orvosa véleményét!
Az ivókúra alatt a gyógyvízből 3×200 ml fogyasszunk éhgyomorra, míg idült gyulladás esetén 3×100 ml is elegendő. Amennyiben bizonytalan egészségi állapota felől, illetve a fokozatos és lassú gyógyulás híve, célszerű a kúrát ezzel a csökkentett adaggal kezdeni.

Gyógyítsa magát kívül, belül a harkányi gyógyvízzel, szánjon időt a gyógyulásra a pihenésre és a kikapcsolódásra egyaránt!
Váljék egészségére!

harkányi gyógyvíz 2014.05.05.